Verbouwen binnen budget: 5 tips

Verbouwen binnen budget: 5 tips

Verbouwen is niet (altijd) leuk. Er moeten een hoop beslissingen gemaakt worden, die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Verbouwen is helaas erg duur en de kans is aanwezig dat je prioriteiten moet stellen. Benieuwd hoe je kunt verbouwen, zónder compleet failliet te gaan? Hierbij 5 tips:

  1. Doe voldoende onderzoek.Het aanbod van aannemers, vaklui en producten is groot. Bovendien zit er veel verschil tussen prijzen, kwaliteit en levertijden. Hoe weet je waar je voor moet kiezen? Voor ons waren online (Google) reviews én ervaringen van buurtbewoners onmisbaar. Voor dat laatste is Nextdoor een handig platform. Hier worden veel eerlijke ervaringen gedeeld door mensen uit jouw wijk, stad of dorp. Wij hebben onder andere een heel betrouwbare elektriciën via Nextdoor gevonden én het bedrijf dat onze kunststof kozijnen heeft geplaatst.
  2. Kijk eerlijk naar je budget. Nadat je offertes hebt opgevraagd, weet je wat je kunt verwachten qua kosten. Nu kun je bedenken hoe je jouw budget gaat invullen. Blijft hierbij scherp en houd rekening met een uitloop van 10%. Er komen namelijk altijd wel onverwachte kosten voorbij. Is je budget niet voldoende om alles op je wensenlijst te laten doen? Maak dan keuzes. Wat is voor jou belangrijk? Over het algemeen is het verstandiger om eerst te investeren in het verduurzamen van je huis (waardevermeerdering!) en daarna pas in een cosmetische renovatie. Uiteraard is het goed om je hierin te laten adviseren. 
  3. Houd overzicht. Houd een Excel-bestand bij met alle informatie rondom de verbouwing. Zo houd je overzicht. Schrijf op welke bedrijven en/of personen je al hebt benaderd (en wat hun reactie is), welke offertes je hebt geaccepteerd en welke aankopen je hebt gedaan. Schrijf alles op, van het kopen van een verfkwast tot grote uitbestedingen. Bewaar ook de bonnetjes!
  4. Wees (waar mogelijk) je eigen aannemer. Het is natuurlijk ideaal als je alles van A tot Z kunt uitbesteden. Vaak doe je dit bij een aannemer. Nadeel is wel dat dit vaak duizenden euro’s duurder is dan wanneer je zelf (waar mogelijk) als aannemer functioneert. Door zelf een stukadoor te zoeken en geen gebruik te maken van de stukadoor die de aannemer aanleverde, hebben wij € 2.500 (!) bespaard (voor hetzelfde aantal m2). Dat komt omdat aannemers betaald worden als tussenpersoon. Dat is niet erg, maar je bent niet verplicht om daar gebruik van te maken. Let op: zelf als aannemer werken kost tijd. Heb je daar naast je drukke baan of gezin geen tijd voor, wees daar dan ook eerlijk in.
  5. Doe zo veel mogelijk zelf. Lang leve YouTube-tutorials! Wij hebben bijvoorbeeld onze traprenovatie zelf gedaan. Ook hiervoor geldt: dit kost tijd. Vaak nog veel meer dan je in eerste instantie denkt. Bedenk goed of je het waard vind om hier je avonden en weekenden voor op te offeren. Stel je er van tevoren op in dat het geen rechte lijn is en dat je tussendoor soms moet schakelen, maar met een flinke portie geduld kom je een heel eind. 

Bovenaan deze pagina zie je een foto van de verbouwing van onze woonkamer. Een deur is dichtgemaakt, waar een andere kast werd doorgebroken. In een volgende blogpost beschrijf ik de hele verbouwing van A tot Z. 

Terug naar blog